Ett lyft för hälsan

Av: Caroline Rundberg. Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv 2021 nr. 4.

Dagens Eleiko bygger på en nittioårig historia där företaget gått från tillverkning av våffeljärn till världskända styrketräningsprodukter. På vägen har företaget dessutom hjälpt till att forma hela tyngdlyftningssporten. Idag ligger fokus på hälsa, innovation och prestanda.  

Det har snart gått tio år sedan generationsskiftet på vd-posten då Erik Blomberg efterträdde sin far. Ett beslut som för Erik byggde på att han alltid känt väldigt starkt för både företaget och branschen.    
Älskar man träning är det den bästa branschen. Den är optimistisk och man träffar väldigt många aktiva och drivna människor.   

Huvudkontor, produktion och centrallager finns i Halmstad. Dessutom har Eleiko kontor och anställda i Norge, Finland, Tyskland, Ryssland, Frankrike, Spanien och USA. Utmärkande för företaget är att de i nästan 60 år varit världsledande inom internationella styrketräningssammanhang. Deras tyngdlyftnings-, styrkelyftnings- och styrkekonditions-produkter har levererats till mer än 180 länder. Slår man på en sändning från en styrketävling någonstans i världen tar det inte lång tid innan man får syn på företagets logo. Produkterna används flitigt på världens största mästerskap och fler än 1000 världsrekord har satts med en Eleiko-stång.  

För Eleikos del är detta världsomspännande nätverk en betydande del av framgångsreceptet. 
Vi är inte ett jättestort företag men har en position som världsledande. Vi är ute i hela världen och säljer och har ett nätverk som sträcker sig från olympisk idrott till den lokala träningslokalen. Till stor del är det nätverket som driver oss framåt. Vår utbildningsgren, där vi utbildar inom tyngdlyftning och styrkelyft, är också ett bra sätt att bygga kompetens och få interaktion i branschen. Vi har ett sådant team i USA och ett här i Sverige. Bland annat har vi det spännande uppdraget att ta fram utbildningar för amerikanska flottan. 

   

Internt hade vi jättebra uppslutning och vi hade personal som tog sig an helt andra uppgifter än de var vana vid. Sammantaget gjorde det att vi även under pandemin kunnat fortsätta investera vilket gjort att vi vuxit.

Så kom 2020 och Coronapandemin som lamslog världen. Men på Eleiko var ledning och personal allt annat än lamslagna. 

Det första vi såg var att gymbranschen påverkades väldigt negativt men även idrottsbranschen med alla tävlingar som ställdes in. Det som var den största marknaden för oss, stannade i princip upp. Men trots det trodde vi inte att efterfrågan skulle försvinna så vi flyttade om mycket av våra resurser och satsade istället på e-handel mot konsumentmarknaden. Här hade vi ett pågående projekt som vi nu speedade upp och lanserade på fem-sex veckor. Tack var det kunde vi täcka upp det vi tappade. Internt hade vi jättebra uppslutning och vi hade personal som tog sig an helt andra uppgifter än de var vana vid. Sammantaget gjorde det att vi även under pandemin kunnat fortsätta investera vilket gjort att vi vuxit. Vi har anställt ett femtiotal personer och under fjolåret förvärvade vi en mekanisk verkstad i Laholm för att ytterligare kunna satsa.  

Med närvaro på så många skilda marknader kunde Erik notera hur pandemin slog i vågor på olika håll i världen.  

Norden och Tyskland var ganska stabila, men i vårt enskilt största land USA har vi sett extrema svängningar. Det kom inte en enda order från en kommersiell gymkund på den amerikanska marknaden på 3-4 månader. Däremot var det där e-handeln tog fart mest. Under det första halvåret i år vände det, gymmen är tillbaka och tävlingarna har börjat hållas igen. Men återigen har USA stuckit ut, de har inte kommit ur pandemin på samma sätt som länderna i Europa.  

Pandemin har helt klart skakat om vårt sätt att leva och Erik ser positivt på framtiden. 

På kort sikt ser vi en ökad omsättning även om optimismen som kom efter första halvåret i år har mattats av. På medellång och lång sikt tror jag starkt på vår bransch. Vi kommer att nå en tidpunkt där det kommer att belysas hur viktigt träning, hälsa, idrott och fysisk aktivitet är för samhället i stort. Nu har det varit mycket fokus på sjukvård och hantering av pandemin men ska man bygga ett hälsosamt och starkt samhälle på sikt så tror jag mycket på att de här delarna måste lyftas. 

Hur vi tränar har alltid varit starkt styrt av trender och förebilder på film, i TV och sociala kanaler. På Eleiko har man hela tiden örat mot marken.  

Vi ser att träning och hälsa rör sig i nya delar av samhället, vi ser företagsgym där de anställda får träna men också gym i bostadsrättsföreningar och utegym. Vår bransch har definitivt förändrats av pandemin. Skiftet mellan kommersiella gym och hemmaträning leder nog till att vi landar i att vi tränar på många fler ställen och på olika kompletterande sätt.  

De varierande trenderna inom träning ser Erik som en viktig faktor som får oss människor att hålla igång vår träning. Han menar också att träningstrenden spridit sig i befolkningen liksom målsättningen för vår träning. 

Den viktigaste trenden de senaste tio åren är återgången till mer grundläggande funktionell träning där vi gått från maskiner till mer fria vikter som exempelvis CrossFit. Förr var det mer en viss grupp som tränade styrkelyft, nu är det äldre, yngre, män och kvinnor. Man lyfter inte bara som idrott utan också för hälsa. Samtidigt har idealen har förändrats. Idag tränar man mer för att kunna prestera, det handlar inte längre lika mycket om hur man ser ut. Vi har insett att ska man kunna prestera i sin idrott eller vardag måste man också må bra.  

När Eleiko gjorde sitt intåg på världsscenen 1963 gjorde de något ingen annan tillverkare tidigare gjort – de tillverkade en stång som höll under en hel tävling utan att skadas eller brytas. Sedan dess har utvecklingen pågått oavbrutet och nya generationer Eleiko-utrustning lämnat fabriken. 

Vi är ju specialist inom vår bransch och produktutveckling är det vi satsar mest på. Ser man till branschen i stort handlar det just nu mycket om att koppla träning till en digital upplevelse. Det har vuxit mycket under pandemin och jag tror att det kommer att fortsätta. Vi ser hur tech-företagen, ofta stora aktörer, ger sig in i och luckrar upp vår bransch.  

Framtiden ser onekligen ljus ut för Eleiko. Just nu bygger de ut sitt lager i Halmstad för att kunna expandera och utveckla produktionen. Målet är att kunna fortsätta anställa och nå en miljard i omsättning till 2024.  

Min bror och jag säger ibland till varandra att vi (Eleiko) är stora men ändå så små. I de länder där tyngdlyftning är den största sporten är vårt varumärke jättestarkt, i klass med ett Nike och det är den respekten vi möts av. Fast mätt i både resurser och antal anställda är vi fortfarande ett medelstort företag. Men vi ser ju att vår potential är så mycket större. Vi har tydliga mål och det är bara att jobba på.  

0