Det kommande kravet på digitala produktpass (DPP) är en nyckelkomponent i EU:s nya Ekodesignförordning (ESPR – Ecodesign for Sustainable Products Regulation). Kravet på produktpass kommer att gälla för en rad varor och syftet är att främja transparens, cirkularitet och hållbarhet i hela värdekedjan.
I april 2025 antog EU-kommissionen en ny plan för Ekodesignförordningen och energimärkning för perioden 2025–2030. Planen lyfter fram ett antal prioriterade produktgrupper – däribland stål och aluminium, textilier, möbler, däck och elektronik – där nya krav på hållbar design och informationsdelning kan komma snart. Förutom tekniska krav på exempelvis livslängd, resurseffektivitet och tillgång till reservdelar, kommer ökad produktinformation att krävas – i många fall genom digitala produktpass.
Vad betyder detta för dig som företagare? Vilken information behöver samlas in och delas, vilka produkteter berörs först, hur påverkar det leverantörskedjan, och vilka IT- och informationssystem krävs för att möta kraven?
Under webbinariet får du en genomgång av både regelverk och teknik – samt konkreta tips på hur du kan påbörja eller vidareutveckla ditt företags arbete.
Under webbinariet får du:
- En introduktion till Ekodesignförordningen, DPP och den nya planen.
- Syftet med DPP, hur det ska fungera och tidplanen framåt
- En genomgång av vilka informationskrav som ställs – och hur dessa påverkar leverantörs- och värdekedjor
- Tips på hur du får kontroll över dataflöden och informationshantering
- En introduktion till digitaliseringstrappan – och hur du kan påbörja eller stärka ditt företags digitala resa med fokus på DPP
Föreläsare
Jörgen Ekblad
En senior ledare och PLM-expert på QCM med lång erfarenhet av att driva förändring i komplexa, globala organisationer. Jag brinner för att få struktur och samverkan att fungera i praktiken – särskilt inom konfigurationshantering, dokumentstyrning och produktlivscykelhantering (PLM).
Martin Lundqvist
En driven PLM- och konfigurationsspecialist på QCM med ett hjärta för struktur, hållbarhet och smart informationshantering. Jag brinner för att göra komplexa saker begripliga – oavsett om det handlar om att bygga informationsmodeller, leda förändringsresor eller förbereda företag inför nya EU-regler som DPP och CSRD.