Datum / Tid


Online

Livesänt webbinarium via zoom

Pris

Kostnadsfritt för personer som är anslutna till något av våra nätverk Trade Network eller Hållbarhetsnätverket. Vi tar löpande emot nya deltagare. Nyfiken och vill veta mer? Kontakta oss gärna.

595 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren.
895 kr/pers för icke-medlemmar.

Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 25 oktober kl 08:00.

Eventet kommer att sända via Zoom.
Ta gärna del av våra
riktlinjer för användande av Zoom.

Webbinarium: Ekodesignförordningen

Under sommaren 2024 trädde EU:s Ekodesignsförordning (ESPR) ikraft. Den kommer ersätta nuvarande Ekodesignsdirektiv och kommer att omfatta i princip alla varor. Enbart ett fåtal produktgrupper kommer att vara undantagna (exempelvis livsmedel, fordon och läkemedel). Syftet med lagstiftningen är att varor som placeras på EU:s inre marknad ska vara miljömässigt hållbara och cirkulära. Denna lagstiftning driver även övergången till mer cirkulära affärsmodeller för företag och en ökad transparens avseende hållbarhetsdata.

Rent praktiskt är ESPR ett ramregelverk som ger EU-kommissionen möjlighet att ta fram delegerade akter med specifika ekodesignskrav för olika produkter. I april 2025 förväntas de första akterna presenteras. Produktgrupper som identifierats som viktiga att ta fram specifika krav på i den första omgången är: Järn och stål, aluminium, textilier, möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel, kemikalier och energirelaterade produkter. Det är därför många företag som kommer att beröras av den nya lagstiftningen i det första skedet.

Under detta webbinarium belyser vi innehållet i den nya Ekodesignsförordningen, de nya kraven och tidsramarna framöver:  

  • Övergripande kring skillnaden mellan nuvarande Ekodesignsdirektiv och den nya förordningen.
  • Nytt krav på digitalt produktspass. Vilket innehåll kan dessa behöva ha?
  • Nytt redovisningskrav på företag att på sin hemsida redovisa mängden osålda konsumentvaror som man förstört och varför.
  • Nytt förbud att förstöra vissa typer av konsumentprodukter t.ex. kläder och skor.
  • Grön upphandling – ökade krav på myndigheter att enbart upphandla produkter med vissa hållbarhetsdata.

Den nya lagstiftningen driver även övergången till mer cirkulära affärsmodeller där företag redan vid produktutvecklingen behöver se till hur deras produkter utformas för att enklare kunna lagas/repareras och återvinnas. Transparenskraven till bl.a. konsumenter avseende hållbarhetsdata från produktens hela värdekedja ökar också.

Tipsa gärna intresserade kollegor, inbjudan gäller alla på företaget!


Vår föreläsare

RISE Research Institute of Sweden

Hanna Lindén arbetar som senior forskare på RISE Research Institutes of Sweden. Hon arbetar med frågor kopplar till cirkulär ekonomi, spårbarhet och ekodesign på enheten Miljö och hållbar kemi på divisionen Material och produktion. Hanna har disputerat på området miljövetenskap på Chalmers Tekniska Högskola, med fokus på organisering av livscykelarbete i företag och mellan företag i produktkedjor.

0