Rådgivning

Handelskammaren erbjuder kvalificerad expertis inom många områden som gäller internationell handel. Kortare rådgivning är alltid kostnadsfri för våra medlemmar. På längre uppdrag har vi konkurrenskraftiga priser, speciellt för dig som är medlem i Handelskammaren. Här beskriver vi några av de områden där du kan få hjälp.

Export- och importfrågor

Handelskamrarna har i alla tider hanterat frågor som rör import och export. Vi är inget undantag! Vi förfogar över en unik kompetens på området och kan snabbt hjälpa dig när du behöver hjälp. Vi har omfattande kunskaper om EU:s tullagstiftning och de regler som gäller vid import till eller export från EU.

Handelsdokument och handelsprocedurer

Vi har bred kunskap och lång erfarenhet av de dokumentkrav som finns i Sverige och andra länder i samband med att varor importeras och exporteras. Ibland måste dokumenten utformas på särskilt sätt för att de ska bli godkända i utlandet. Det kan till exempel gälla språk, lydelse, om det behövs originalunderskrift av firmatecknare, firmastämpel eller så kallad legalisering/visering av behörig personal hos oss på Handelskammaren. Vid vissa tillfällen krävs till och med påskrift från en utländsk ambassad eller ett konsulat i Sverige. Oftast kan vi ge dig råd om hur du ska gå tillväga för att uppfylla kraven och slippa problem i utlandet.

Dokumentkraven kan variera från land till land och om du exporterar till många länder rekommenderar vi att du prenumererar på Skeppningshandboken som utges av Business Sweden. Skeppningshandboken innehåller information om dokumentkrav, exportrestriktioner, produktkrav, ISO-landkoder med mera. Mycket av informationen i Skeppningshandboken hittar du även i EU:s marknadsdatabas Access2Markets hemsida. Där kan du söka efter vilka dokument som krävs vid införtullningen i mottagarlandet, hur de ser ut samt aktuella tullavgifter. Databasen är gratis att använda.

Ursprungsbestämmelser

Vilket ursprungsintyg ska användas? Hur fyller man i uppgiften om ursprungsland? Det är frågor som vi ofta får. Många gånger kan frågorna besvaras snabbt och enkelt. Ibland går det tyvärr inte att lämna ett svar innan en noggrannare utredning har gjorts. Det gäller framför allt vilket ursprungsland som en exportvara har. Dessa bestämmelser är krångliga och det är bättre att få saken utredd ordentligt än att chansa och därigenom riskera att det blir fel, vilket kan medföra höga kostnader.

Fakturadeklaration

En fakturadeklaration kan användas av alla exportörer om sändningen är värd mindre än 64 000 kronor (Mexiko 55 000 kronor). Om ett särskilt tillstånd beviljas av Tullverket kan faktura­deklarationen användas oavsett vilket värde sändningen har – exportföretaget blir en s.k. godkänd exportör eller registrerad exportör (REX). Det tillståndsnummer som företaget har tilldelats ska då anges i faktura­deklarationen.

Fakturadeklarationen ska vara försedd med ort och datum samt vara underskriven för hand och kompletterad med namnförtydligande. I det fall tullmyndigheten har gett tillstånd till att den godkände exportören inte behöver skriva under fakturadeklarationen i original krävs ingen under­skrift utan det räcker att namnet på en ansvarig person står i klartext.

På Tullverkets hemsida hittar du den senaste versionen av Fakturadeklaration.

Långtidsleverantörs-deklaration (Long-term supplier’s declaration)

Den som exporterar en vara och anger ett speciellt ursprungsland är skyldig att kunna styrka att ursprungsreglernas krav är uppfyllda. Vid en förfrågan från utländsk tull måste exportören uppvisa fullgod bevisning om exportvarans ursprung för det svenska Tullverket, inklusive kalkyler, ursprungscertifikat för tidigare importerade varor och leverantörsdeklarationer.

För varor som levererats inom EU, inklusive Sverige, ska en leverantörsdeklaration användas. Den kan avse varor i en viss sändning eller avse varor som levereras i flera sändningar under en viss tidsperiod, en s k långtidsleverantörsdeklaration. Svenska företag som säljer sina varor inom EU måste utfärda leverantörsdeklarationer till sina kunder, för att de i sin tur ska ha underlag för EUR 1-certifikat eller fakturadeklarationer som de utfärdar.

Typer av leverantörsdeklarationer

För att kunna utnyttja de nya frihandelsavtalens möjligheter till kumulation fullt ut måste man använda de olika typer av leverantörsdeklarationer som framgår av EU:s genomförande­förordning till tullkodexen nr 2015/2447 (se EUT L343/2015). I bilaga 22–15 till 22–18 i förord­ningen finns flera olika leverantörsdeklarationer beskrivna:

– Deklaration för ursprungsvaror (i en enda sändning)

– Långtidsleverantörsdeklaration för ursprungsvaror

– Deklaration för icke-ursprungsvaror (i en enda sändning)

– Långtidsleverantörsdeklaration för icke-ursprungsvaror

Enstaka eller regelbundna sändningar?

En deklaration som avser endast en sändning kan skrivas på fakturan, en bilaga till denna eller på ett annat kommersiellt dokument som gäller sändningen. Långtidsleverantörs­deklarationen ska upprättas på ett separat intyg för regelbundna leveran­ser till en viss kund under en period på högst två år. Sådana intyg får upprättas endast om varornas ursprungsstatus respektive omständig­heterna rörande tillverkningen av varorna förväntas vara oförändrade under den period som avses.

Alla leverantörsdeklarationer ska vara undertecknade för hand med uppgift om ort, datum, namn­teckning, namnförtydligande samt befattning.

På Tullverkets hemsida kan du läsa mer om leverantörsdeklarationer.

På Business Swedens hemsida hittar du den senaste versionen av Leverantörsdeklaration/Supplier’s declaration. (Deklarationen är kostnadsfri – skrolla ner på sidan)

Leveransvillkor – Incoterms 2020

Vid köp och försäljning använder nästan alla företag någon form av leveransvillkor. Många personer har en felaktig uppfattning om leveransvillkorens betydelse och väljer därför fel villkor när en affär görs upp.

Incoterms 2020 består av 11 internationellt accepterade leveransvillkor. Dessa reglerar bland annat fördelningen av risker och kostnader mellan säljare och köpare, vem som ska sköta kontakterna med transportör, försäkringsbolag samt tullmyndigheter i Sverige och utlandet. En hel del problem kan undvikas av både säljare och köpare om rätt leveransvillkor väljs! Om du har frågor om innebörden av ett leveransvillkor eller vill ha råd om vilket som är lämpligt att använda kan du kontakta oss.

Vill du ha de kompletta bestämmelserna om Incoterms 2020 kan du beställa boken ”Incoterms 2020” (sv/eng) på Jure Bokhandel

Rådgivning specifika länder

Handelskammaren har ett brett internationellt nätverk och genom goda kontakter med flera svenska Handelskamrar runt om i världen kan vi ge dig kontakter för att utveckla dina affärer på nya marknader.

Många svenska handelskamrar i andra länder kan exempelvis hjälpa dig eller ge dig värdefulla kontakter för följande frågeställningar:

  • Företagsetablering
  • Finna lämpliga kunder, distributörer, agenter
  • Marknadsundersökningar
  • Ge råd om de kulturella skillnaderna, risker och allmänna tips
  • Affärs- och företagsutveckling

Du hittar en lista på svenska handelskamrar i utlandet här. Du kan även kontakta Mariette Gunnarsson om ett land saknas i listan. Hon kan ge generella råd och tips på andra kontakter.

Handel inom Norden
Om du har frågor kring etablering, rekrytering, försäljning och handel i de nordiska länderna tipsar vi om sidan Norden Business. Nordiska ministerrådet har i samarbete med näringslivet utvecklat webbplatsen där företag snabbt kan hitta information på ett och samma ställe.

0