Mer skånsk el ger 190 000 jobb i hela Sverige

De senaste veckornas elpriser har återigen påmint oss om att Sydsverige har Europas sämsta tillgång till el. Men Skånes självförsörjning på 15 procent av behovet ska nu ökas till 50 procent fram till 2030. Det är effekten av alla de förslag som Effektkommissionen arbetar med.

Med stöd av Region Skåne har nu Sydsvenska Handelskammaren beställt en prisprognos baserad på förslagen. Energiforsk har beräknat hur priserna skulle påverkas om förslagen kan förverkligas. Prisprognosen ligger i sin tur till grund för en analys av hur sysselsättningen påverkas i Sverige.

Två scenarier har modellerats för perioden fram till 2030. Det första scenariot undersöker effekterna om Skånes Effektkommissions förslag genomförs, där Skåne alltså ska stå för 50 procent av sin egen elproduktion. Det andra scenariot utgår från att inga av förslagen genomförs.

När Sydsverige kan producera egen el så minskar förstås behovet av import, vilket har stor effekt på priserna, säger Per Tryding, vice vd på Handelskammaren och en av författarna till analysen. Elen blir omkring 40 öre billigare i söder och 20 öre billigare i norr, alltså elområde SE1 och SE2.

Påverkan på näringslivet

Effekten på sysselsättningen är också betydande. Elkostnader utgör en stor del av näringslivets totala kostnader och är en kritisk resurs för industrin. Analysen visar att skillnaden mellan ett fullständigt genomförande av förslagen och att de inte förverkligas alls, motsvarar cirka 190 000 sysselsatta i Sverige. Även arbetsmarknaden i SE1 beräknas påverkas

Det är en stor effekt, större än vad svenska regeringen brukar lägga fram i olika jobbpaket. Effekterna är märkbara överallt. I elområde 1 i norra Sverige är skillnaden 5000 fler jobb jämfört med om dagens situation kvarstår.

Analysen i sin helhet kommer att presenteras på torsdag på Energiföretagens seminarium ”Energifrågorna och Sydsverige” under Ystad Summit.

0