Politiken måste uppvärdera underskattade Malmö

Debattartikeln är publicerad i Dagens Industri 2024-09-17

Malmö är den mest underskattade av de tre svenska storstäderna. Trots genomgripande förändringar med en helt annan geografisk position och en imponerande förvandling avspeglas detta inte i den nationella politikens hantering av staden.

Satsningar på infrastruktur är ett nästan övertydligt exempel, där vi under decennier levt med en snedfördelning som få har insett. Mätt i investerade kronor per capita i genomsnitt under perioden 2010-2033 har och kommer det årligen att investeras drygt 34 000 kronor i såväl Stockholm som Västra Götaland. För Skåne är siffran under samma tid knappt 12 000 kronor, vilket inte kan anses vara rimligt. Lägg därtill att Öresundsbron betalas av sina brukare och är snart betald.

Dessutom kommer den tysk-danska fasta förbindelsen över Fehmarnbältet att öppna inom kort, vilket ytterligare understryker behoven av infrastrukturinvesteringar också i södra Sverige. När den dansk-tyska förbindelsen står klar 2029 förbättras Malmös läge än mer. Närheten till kontinenten förbättras och Hamburg blir då, ur ett skånskt perspektiv, mer lättillgängligt än exempelvis Norrköping. Ska hela landet ha nytta av denna nya förbindelse behövs dock stora investeringar i vägar och järnvägar i just södra Sverige.

”Det är på sin plats att påpeka att arbetsmarknadsregionen Malmö nu har över en miljon invånare och är lika stor som Göteborgsregion. Malmö är numera en stor del av Skåne.

Från att ha varit en periferi i Sverige har Malmö och Skåne med hjälp av främst bron och det svenska EU-medlemskapet förvandlats till en tillväxtregion bland många andra i Europa. Marknaden definieras inte längre som Sverige. Många bolag söker sig till Östersundsregionen och dess svenska del för att verka på en nydefinierad marknad. Beroende på vilken bransch man är i kan det vara norra Europa, Skandinavien eller den dansk-svenska marknaden.

Exemplen på bolag som flyttat till Malmö och Skåne är många och det märks på hur flygplatserna Arlanda och Kastrup utvecklats. Från att ha varit nummer ett i Norden, först över 20 miljoner passagerare årligen, är nu Arlanda förbisprunget av Kastrup, som sedan många år är tydlig etta.
Öresundsförbindelsen möjliggör en mycket god tillgång till en väl fungerande internationell flygplats och skapar också Nordens utan tvekan största arbetsmarknad med över fyra miljoner människor på ömse sidor av sundet. Men här finns också en av utmaningarna.

Politiken på nationell nivå måste ge Malmö och Skåne en chans att hävda sig internationellt och då måste man förstå att lösningen är fortsatt och fördjupad integration med ”Storköpenhamn”. Nationell prestige får inte stå i vägen för behövliga förändringar av skatteregler och annan byråkrati som fortfarande skiljer de bägge länderna åt och gör livet i Öresund onödigt surt.

Den nya forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund sätter Malmöregionen på den internationella kartan. Lunds universitet hävdar sig bäst av alla svenska universitet i internationella mätningar och att Malmö nu har ett eget ungt universitet förbättrar saken ytterligare. Ingen annan region i Norden kan uppvisa en sådan bredd avseende forskare och studenter som den samlade Öresundsregionen.

Självklart finns det andra utmaningar i Malmö, precis som i övriga landet. Faktum är att det som inledningsvis kanske uppfattas som ett Malmöproblem, exempelvis skjutningar och gängkriminalitet, visat sig vara svenska problem som måste lösas på nationell nivå. Mycket kommer helt enkelt först till Malmö eftersom kontinenten är närmast här.

Stormalmö, alltså arbetsmarknadsregionen Malmö med över en miljon invånare, växer snabbare än någon annan region och lyckas också attrahera nya expats och invånare. Här är tillgången och priset på bostäder inte hämmande. Det är ingen slump att exempelvis den svenska spelindustrin har sitt säte här, liksom mycket av nordisk life science och många internationella företag. Som en del av Nordens, utan konkurrens, största region och med ett geografiskt läge som ingen annan svensk stad kan mäta sig med, är det lätt att förstå Malmös potential.

Det har gått bättre för regionen än många vill erkänna, men med en progressiv syn på Malmö och dess potential kan mycket åstadkommas. Det kräver politiska beslut i riksdag och regering och skulle vara bra för hela Sverige.


Stephan Müchler, VD Sydsvenska industri-och handelskammaren

0