Öresundsbron firar 25 år!

Bilden visar till höger en bild på öresundsbron. Till vänster står Öresundsbrons VD Linus Eriksson

Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv #2 2025. Författare: Thomas Rödin. Foto: Lars Dareberg/Øresundsbron

Ända sedan invigningen i juli 2000 har Öresundsbron varit en viktig del i att knyta ihop Sverige med kontinenten. Den har minskat avståndet mellan människor, förenklat möjligheterna att rekrytera kompetens och arbetspendla, samt skapat en helt annan tillgänglighet till upplevelser i hela Öresundsregionen.

Under det fjärde kvartalet 2024 nådde gränspendlingen över sundet den högsta nivån som någonsin har uppmätts med totalt 21 585 pendlare per dag. Även antalet personresor slog rekord under förra året med 38 miljoner resande med bil, tåg eller färja. Kombinationen av en fortsatt stark dansk arbetsmarknad och en svag svensk krona har gjort det mer attraktivt att arbetspendla från Skåne till Danmark samtidigt som danska turister i Skåne har en fortsatt ekonomisk fördel när de shoppar, går på restaurang eller tar in på hotell.
– Glädjande nog så kan vi konstatera att 2024 var det bästa året i brons historia vad gäller såväl vägtrafik, tågresande och antalet pendlare. Människor har börjat se möjligheterna när det gäller valutaskillnaden och fler tar jobb på andra sidan sundet. Att flygtrafiken på Kastrup åter är i tillväxt gör även att fler svenskar tar bilen eller tåget över Öresund inför utlandsresan.
– Tittar man enbart på frakt och logistik så har det segmentet i stort sett bara gått upp med konstant tillväxt ändå sedan starten. Vad gäller arbetspendling och turism så har kurvan gått lite upp och ned i takt med inflation, valutakurser och förutsättningarna på arbetsmarknaden
, konstaterar Linus Erikson, vd för Öresundsbron.

Ett forskningsprojekt under ledning av Karin Persson, docent och lektor vid Nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet, visar på att Öresundsbron har bidragit till en markant ökning av varuhandeln mellan Sverige och Danmark. Statistik visar att länderna handlar omkring 25 procent mer med varandra än vad som skulle varit fallet utan broförbindelsen.

Där utöver ser Linus Eriksson även en fortsatt stor potential i Öresundsregionens gemensamma arbetsmarknad, och trots förra årets rekordnoteringar är hans prognos att resandet kommer att fortsätta öka under den kommande femårsperioden.
Jag vägrar att tro att 2024 var peaken gällande antalet resande över bron. 22 000 pendlare är egentligen inte så mycket, utan jag är övertygad om att det finns en oerhörd potential att växa ytterligare. Medicon Valley-klustret kommer fortsätta attrahera kompetens till regionen och 2030 kan vi säkerligen ha 30 000 pendlare dagligen. Det är också en framgångs­faktor att fler unga vågar ta steget att studera och arbeta på andra sidan sundet, vilket stärker regionens framtid.

Vad ser du framför allt för utmaningar framåt?
Det absolut viktigaste för att kunna bibehålla samma fina utveckling är att vi måste fortsätta satsa på infrastruk­turen. Inte minst på den svenska sidan, där vi behöver bygga bort ett antal flaskhalsar för tågtrafiken. Systemet är väldigt belastat och tågen har en lång väg innan de kommer till bron, vilket gör att vi »importerar« förseningar.

Hur kommer ni att uppmärk­samma brons 25-årsjubileum?
Vi firar vårt jubileum löpande under hela 2025 med flera aktiviteter riktade mot såväl näringslivet som allmänheten. Häromveckan var båda ländernas utrikesministrar på plats vid närings­livseventet Øresund Talks, och den 1 juli kommer det svenska och danska kungaparet mötas på den svenska sidan för att sedan resa i kortege över bron.
En annan av årets stora höjdpunkter blir så klart även det utsålda Broloppet den 15 juni. Då kommer 40 000 förväntansfulla löpare springa över bron från Danmark till Sverige, och vi ser fram emot en riktig folkfest! Det lite unika är även att det är två klubbar på var sin sida om sundet som arrangerar loppet till­sammans, avslutar Linus

0