EU har antagit ett lönetransparensdirektiv som ska vara införlivat i svensk rätt senast den 7 juni 2026. Vi vet inte än hur den svenska regleringen kommer att se ut i detalj, men vi vet redan att det innebär en hel del förändringar för arbetsgivare och för arbetet på HR-avdelningar.
Arbetsgivare behöver redan nu fundera över vilken påverkan det nya regelverket kan få på befintliga interna processer men även vilka nya som kan behöva införas. Två exempel på förändringar är:
- Arbetsgivare med fler än 100 anställda ska rapportera om löneskillnaden mellan män och kvinnor och
- Anställda har rätt att få information om sin egen lön samt den genomsnittliga lönen, uppdelad efter kön, som tillämpas på andra anställda hos arbetsgivaren som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt med den anställde. Anställda har även rätt att få tillgång till de kriterier som används för att fastställa den anställdas löner, lönenivåer och löneutveckling. Arbetsgivaren är skyldig att varje år informera anställda om deras rätt till information.
Våra föreläsare går igenom direktivet och diskuterar hur företags arbete/processer kan påverkas. De lyfter även viktiga frågeställningar kring rutiner som arbetsgivare bör tänka igenom redan nu.
Tipsa gärna intresserade kollegor, inbjudan gäller alla på företaget.
Föreläsare
Föreläsare är Jenny Söberg, advokat med specialisering inom arbetsrätt samt ansvarig för arbetsrättsområdet, och Maria Bergström, biträdande jurist med specialisering inom arbetsrätt, vilka båda är från Setterwalls Advokatbyrå i Malmö.