Exportkontroll är ett allt viktigare handelspolitiskt instrument när de geopolitiska spänningarna ökar och det säkerhetspolitiska läget blir alltmer osäkert. Detta är även ett område som börjar förändras alltmer. Utvecklingen gör att svenska företag behöver följa utvecklingen noga på olika marknader och skaffa kunskap om flera olika regelverk.
För svenska företag med internationella affärer gäller det att ha kunskap både om åtgärder som införs från EU men på senare tid även enskilda medlemsländer. Det krävs även att man är väl insatt i det amerikanska regelverket och numera även Kinas.
Under detta webbinarium låter vi vår föreläsare Olof König från Baker McKenzie belysa nyheter och trender på exportkontrollområdet. Det blir fokus på EU, USA men även Kinas nya uppdaterade exportkontrollagstiftning som infördes i slutet av 2024. Vår föreläsare belyser bland annat:
- Allmän uppdatering kring de senaste exportkontrollåtgärderna från EU och USA. Vilka nya exportkontrollåtgärder diskuteras?
- På senare tid har vi sett att enskilda medlemsländer inom EU infört nationella tillståndskrav på exempelvis maskiner för halvledartillverkning, kvantdatorer och annan känslig teknologi. Kan vi förvänta oss fler tillståndskrav på listade produkter från enskilda EU-medlemsländer framöver och hur förväntas Sverige agera?
- I december uppdaterade Kina sin exportkontrollagstiftning vilket gör att den är mer i linje med liknande lagstiftning i USA och EU. Vad innebär den nya uppdaterade exportlagstiftningen i Kina?
Vi avslutar med en kort uppdatering kring status på EU-kommissionens förslag till ny strategi för ekonomisk säkerhet som presenterades i början av 2024. Strategin föreslog bland annat utökade exportkontrollåtgärder av teknik som bedöms som särskilt känslig exempelvis AI, kvantdatorer och halvledare.
Tipsa gärna kollegor som kan vara intresserade – inbjudan gäller alla på företaget.
Varmt välkommen med din anmälan,
Presentation Föreläsare
Olof König, partner International Commercial & Trade från Baker McKenzie Advokatbyrå. Han har lång erfarenhet av frågor som rör trade compliance inklusive ekonomiska sanktioner, exportkontroll, tull och frihandelsavtal. Olof arbetar även med frågor rörande mutor, korruption samt andra hållbarhetsfrågor såsom mänskliga rättigheter.