Kina är en av Sveriges största handelspartners och en central del av många företags globala leverantörskedjor. Samtidigt är landet ett av världens mest utmanande när det gäller att säkerställa ansvarsfullt företagande och respekt för mänskliga rättigheter.
Att arbeta med Human Rights Due Diligencei Kina innebär särskilda svårigheter. Statlig kontroll och begränsat utrymme för civilsamhället gör det svårt att genomföra oberoende granskningar och få en korrekt bild av arbetsvillkoren. Oberoende fackföreningar är förbjudna, och den enda tillåtna fackföreningen är statskontrollerad, vilket försvårar arbetstagarrepresentation och dialog. Traditionella sociala revisioner ger ofta en ofullständig bild, eftersom arbetstagare kan vara rädda att tala öppet om sina villkor.
Utöver detta har nya EU-lagstiftningar, såsom Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) och regler kring tvångsarbete, ökat kraven på företag att säkerställa att deras leverantörsled inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Men det kan det vara utmanande att både identifiera risker och följa upp leverantörer på ett effektivt sätt.
Under webbinariet får du:
- En överblick: Vilka riskområden finns inom mänskliga rättigheter i Kina?
- Riskidentifiering: Hur kan man arbeta med att identifiera risker i sina kinesiska leverantörsled?
- Företagskrav: Vilka krav kan företag ställa inom sitt human rights due diligence-arbete med kinesiska leverantörer?
- Leverantörsuppföljning: Hur kan man arbeta med uppföljning av leverantörer i Kina?
- Påverkansmöjligheter: Vilka faktiska möjligheter finns det för företag att påverka situationen?
Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor till vår föreläsare Malin Oud.
Föreläsare:
Malin Oud, Director Stockholm Liaison Office och China Programme, Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law. Malin har över 20 års erfarenhet av mänskliga rättigheter med särskilt fokus på Kina och har arbetat med såväl internationella organisationer som näringslivet.