Datum / Tid


Pris

Kostnadsfritt för medlemmar i Trade Network – nätverket för dig som arbetar med internationell handel. Vi tar löpande emot nya medlemmar. Kontakta Mariette Gunnarsson för mer information.
595kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar.
895 kr/pers för icke-medlemmar.
Moms tillkommer. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 10 maj kl 8.30.

Vi sänder via zoom. Ta gärna del av Handelskammarens riktlinjer för användande av zoom.

Ryssland – USA– EU: sanktioner och geopolitisk oro

–  Så påverkas svenska företags affärer med Ryssland

EU:s och USA:s relation till Ryssland har de senaste åren försämrats allt mer. Sedan 2014 finns sanktioner mot landet med anledning av bl.a. annekteringen av Krim. Ryssland har därefter utpekats för att ha försökt påverka bl.a.de amerikanska valen och för att ligga bakom omfattande cyberattacker. Detta gör nu att USA inför de kraftfullaste sanktionerna mot landet på flera år. Sanktioner som spås påverka den ryska ekonomin och ryska företag. Även EU har infört ytterligare sanktioner mot Ryssland, dessa mot bakgrund av att den ryske oppositionspolitikern Alexey Navalny satts i fängelse i Ryssland.

Vi har bjudit in Carolina Dackö och Fredrik Svensson, Mannheimer Swartlings Advokatbyrå, för att uppdatera oss om den senaste utvecklingen och hur den påverkar svenska företag.

  • Geopolitisk utveckling; kort bakgrund till den spända relationen mellan USA, EU och Ryssland och vilken utveckling vi kan förvänta oss framöver? Hur kommer rysk ekonomi att påverkas?
  • EU:s och USA:s sanktioner – hur påverkar dessa svenska företag med affärer mot Ryssland?  Någon viss teknik som inte får exporteras till Ryssland? De amerikanska sanktionernas påverkan på svenska företag.

Föreläsare är Carolina Dackö och Fredrik Svensson från Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Fredrik är sedan många år verksam i Ryssland och ansvarig för byråns kontor i Moskva. Han har omfattande erfarenhet av compliance-relaterad rådgivning och har lett utredningar om misstänkt korruptions- eller sanktionsbrott.

Carolina Dackö arbetar inom byråns grupp för Corporate Sustainability & Risk Management. Hon är specialiserad på internationell handelsrätt, särskilt exportkontroll och sanktioner, tullagstiftning, skyddstullar, anti-dumpnings och anti-subventionsutredningar, WTO och frihandelsavtal samt generell import- och exportlagstiftning.

Varmt välkommen med din anmälan,

0