Influencers – micro snarare än macro

Text: Sarah Mesch, Bild: Boostified

Visning, gilla och kommentera. Enligt Internetstiftelsen har ca 60 procent av Sveriges internetanvändare ett Instagram-konto, varav två av fem använder det dagligen. Sociala medier har tagit en större plats i vår vardag och har blivit mer än bara ett sätt att hålla kontakten med nära och kära. Sociala medier har blivit en plats där varumärken kan byggas och spridas, såväl privat som kommersiellt. Detta är något som bolaget Boostified har tagit till vara på. Aleksis Riihijärvi som är partner och CSO i Boostified, berättar om företagets ännu korta men intensiva resa.

Allt startade 2017 med Boostifieds systerbolag Creative People som erbjuder marknadsföringstjänster. Bolagets kunder rapporterade likartade problem med sina PR samarbeten: de skickade ut produkter med förhoppningen att mottagaren skulle tycka om produkten så pass mycket att de skulle publicera ett inlägg.
– Här föddes Boostifieds affärsidé: att samla och lista engagerade influensers för kunderna att samarbeta med. I stället för att fråga om influencern är intresserad av ett samarbete får de istället på egen hand registrera sitt intresse, vilket skapar ett helt annat engagemang i samarbetet, berättar Aleksis.

Styrkan i få
På tal om influensers och samarbeten går tankarna oftast till välkända namn som Isabella Löwengrip, och Anna Nyström – personer som har hundratusentals följare. Men att nå ut till massorna är inte längre en prioritet, i alla fall inte för Boostified. Deras fokus är på ”micro-influencers”.
– I början hade vi ett krav på att man skulle ha minst 2 000 följare. Sen förstod vi att alla faktiskt har en rekommendation att ge, oavsett om det är din farmor, morbror eller din syster. Så nu har vi sänkt kravet på antal följare, vilket har gett ett genuinare engagemang från våra influencers. Idag har vi 12 000 influencers från hela norden i vårt nätverk.

För att bli en del av Boostifieds nätverk måste vissa krav uppfyllas. Som influencer måste man ha fler än 500 följare, vara över 18 år och minst 70 procent av följarna måste vara från det land som uppges. Sedan måste en engagemangsnivå påvisas, det vill säga att ens följare ska gilla eller kommentera inläggen.
– Du ska ha sunda värderingar och inte publicera något kränkande. Vi jobbar inte med spel, alkohol eller skönhetsingrepp och vi önskar att våra influencers ska ha samma värderingar.

Samtliga samarbeten görs på Instagram och utbetalningen sker genom de produkter som influencern marknadsför. Boostified är samarbetspartner med Skatteverket och Reklamombudsmannen, och alla inlägg följer lagen. De sköter även avgifterna kopplat till samarbetena mellan företag och influenser.
– Det är väldigt uppskattat av influencern att denne kan fortsätta precis som vanligt. Det här är vanliga människor där de flesta har heltidsjobb. De gör detta för att visa sin kreativitet och då vill vi hjälpa dem på samma sätt som vi hjälper våra företag.

Aleksis Riihijärvi, partner och CSO i Boostified

Från digitalt till fysiskt
Även om digitaliseringens framfart har medfört positiva effekter i media och produktexponering, har det påverkat fysiska butikers kvarlevande.
– Retailbutikernas framtid ser tyvärr dyster ut. Ca 30 000 jobb beräknas försvinna under de närmsta tio åren. Det vill vi förändra då vi tror att det finns en styrka i den mänskliga interaktionen. Därför har vi startat Boostified Pay.
Den nya affärsidéen går ut på att marknadsföra fysiska butiker istället för produkter. Influencer får då gå till butiken, ta del av erbjudandet, ta en bild och sedan publicera den.
– Hittills har det varit en succé. Vi har flera företag som är intresserade att testa detta, så det ska bli jättekul att bygga vidare på idéen.

Framtidsvisionen är att bli ett globalt företag och de står redan inför en närliggande expansion i Europa. Men siktet är inte inställt på länder utan på städer.
– Digitaliseringen i ett land är oftast ojämnt fördelat, med storstäder som techhubbar. Därför blir det lättare att etablera sig på en marknad där det redan på lokal nivå finnBs influencer och kunder, avslutar Aleksis.

Den 9 oktober är det dags för Business Forum Varumärke hos IKEA i Älmhult. En inspirationsträff där vi dyker ner i varumärkenas magiska värld. Aleksis från Boostified kommer att medverka som en av huvudtalarna. Missa inte att anmäla dig!

0