Mästare i spanska på distans

Årets upplaga av International Language Competition var planerad som vanligt, när regionfinalen fick ta en digital vändning. Vi mötte med säkert avstånd två av de vinnande eleverna i kategorin spanska för årskurs 9 från Östratornsskolan i Lund för att höra lite om hur deras upplevelse av tävlingen varit. Tävlingens huvudsponsor Sparbanken Skåne genom sin stiftelse Färs & Frosta delade även ut prispengar på 1 400 kr till vinnarna i Lunds regionfinal, och vi var därför nyfikna på att höra hur priset mottogs av eleverna.

Både lättnad och glädje präglade vinnarnas känslor efter att de fick reda på att de vunnit i kategorin spanska för grundskolan, och därmed kvalificerat sig för tävlingens riksfinal. – Det var ju trots allt väldigt svårt att veta innan exakt på vilken nivå det skulle vara, men det var kul att det trots allt gick så bra! konstaterar Ellen Mestola Landfors, en av de vinnande eleverna i årskurs 9 på skolan.

Även deras lärare var mycket stolta över utfallet. – Det känns underbart, jag är verkligen jättestolt över mina elever. Jag är bara lite ledsen att allt har varit lite konstigt i år och att det inte var möjligt att genomföra tävlingen som vanligt, säger Esther García Santos, lärare i Spanska på Östratornsskolan. Att tävlingen var på distans upplevdes dock inte helt och hållet som något negativt. – Vi vet inte exakt hur det hade känts på scenen, men vi tror att vi kunde koncentrera oss bättre och slappna av lite mer nu när man satt på distans – så lite både och helt enkelt, lade Octave Gras till, den andra halvan av den vinnande duon.

Eleverna hade läst på noggrant inför den regionfinal som ägde rum på distans den 13:e mars, men med en lite egen taktik. – Vi delade faktiskt upp innan tävlingen kring vad vi skulle läsa på om. Jag blev expert på Latinamerika och Ellen blev expert på Spanien, berättar Octave. – Vi tänkte att det skulle bli lättare så, även i grammatiken gjorde vi så att Octave fokuserade mer på adjektiv och substantiv och jag fokuserade mer på verb, konstaterade Ellen.

Intresset i spanska var något som de båda eleverna hade med sig sen tidigare, antingen genom andra språk eller genom syskon. – Jag har alltid känt att spanska är ett väldigt häftigt språk, dessutom läser min syster också det vilket gör att jag hoppades kunna få lite mer hjälp, sade Ellen. – I mitt fall är det att min pappa kommer från Frankrike, och då språken liknar varandra väldigt mycket så kände jag att det gav mig en fördel, berättar Octave.

Motivationen på skolan är något som lärarna upplever har stärkts av flera tidigare vinster i tävlingen. – Jag tycker att det är ett bra sätt att ge eleverna inre motivation genom att vara med i tävlingen, och det är ju den inre motivationen som gör att de vill fortsätta lära sig. Även om det givetvis inte är kopplat direkt till betyg, så märks det av indirekt då de tränar mycket och kan visa upp det i övriga moment, menar Esther. Det har till och med givit uthålliga avtryck på skolan, konstaterar Pernilla Öberg Bernal, också lärare på skolan. – Vi känner även till yngre elever på skolan som undrat över pokalerna och därigenom blivit intresserade av att läsa språk. Bland annat hade vi en elev som redan i årskurs 6 bestämde sig för att hon skulle vinna och det gjorde hon sedan när hon tävlade i årskurs 9.

Att fler borde läsa ett ytterligare språk är de allihop överens om. – Du öppnar så många dörrar i framtiden – både privat och i framtiden då du kan kommunicera med så många personer du kanske annars inte hade fått kontakt med, menar Pernilla.

Vad prissumman ska spenderas var inte helt bestämt när intervjun genomfördes, men inspiration saknas inte. – Men vi ska sätta oss ner och tänka fram något, prispengarna kom ju lite som något utav en överraskning! konstaterar både lärare och elever glatt. Ryktesvis verkar beslutet efter vår intervju ha landat i att laga paella med spanskgrupperna.

Taktiken inför riksfinalen är dock glasklar: Samma upplägg som senast funkade trots allt, konstaterar båda med en glimt i ögat.

0