När satsningen nu kastas fram får det stora konsekvenser

Debattartikeln publicerades i Barometern 2024-07-16.

Detta är kort och gott inte acceptabelt. Interna processer i myndigheten gör att samhället och näringslivet får vänta i flera år.

Vi står precis inför att en ny nationell plan för svenska investeringar i vägnätet ska spikas. Det arbetet är inlett och kommer intensifieras under hösten. Detta sker var fjärde år när de svenska långsiktiga planerna omprövas.

Planerna ska leverera på riksdagens mål om att ”säkerställa (…) transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet” och ”bidra till utvecklingskraft i hela landet”. Men i plan efter plan har samma regioner fått nya pengar och samma regioner fått stå tillbaka.

Kalmar län hör till de regioner som aldrig verka hamna med i någon pott för ”hela landet”. Oavsett om man räknar satsningar i förhållande till bidrag till BNP eller den samlade exporten, eller godsvolymen i ton eller i relation till befolkning så får Kalmar mindre än sin andel. Per capita och i förhållande till BNP-bidraget får Kalmar en tiondel. Stockholm och Västra Götaland får i förhållande till sin godsmängd tretton gånger pengarna och även mer än sitt bidrag till svensk ekonomi.

Det är ok att satsa på enstaka projekt såklart – absolut rättvisa är inte möjligt. Men när det är ett mönster i ett kvarts sekel så behövs rannsakan.

Till saken hör också att vår region saknar en stambana för tåg. Det finns ingen östra stambana i Sverige. E22 är den enda försörjningslinjen. Detta innebär att E22 är ryggraden för person- och industritransport i Östra Sverige sträckan Kristianstad – Norrköping.

Att just E22 ska försenas på grund av experimentlusta med processer för projektet är också en smula ironiskt.

När det fåtal satsningar som ändå ligger fast i planen för Kalmar län nu kastas in i framtiden, så får det stora konsekvenser. Vår tillgänglighet försämras i förhållande till andra och vi tappar konkurrenskraft.

Att just E22 ska försenas på grund av experimentlusta med processer för projektet är också en smula ironiskt. Näringslivet har genom Sydsvenska Handelskammaren och regionerna längs E22 arbetat med olika förslag för att jobba annorlunda. Ett särskilt bolag med namnet E22 AB är till och med skapat för att föra fram förslag. Men syftet har varit att komma fram snabbare och genom att ta större grepp även få bättre total ekonomi. Vid sidan om detta kan man ju också tänka sig att en region som saknar stambana kan vara lämplig för att testa el-vägar. Detta och annat har dock allt som oftast fått kalla handen.

Vi kan inte se rimligheten i att Trafikverket ska skapa förseningar i en av de svenska regionerna med allra minst investeringar. Det är också svårt att se att man experimenterar med ordinarie leveranser. Så går inte normalt utvecklingsarbete till.

Att nyheten kommer under semestrarna kanske vittnar om lite dåligt samvete. Flertalet aktörer är bortresta och har svårt att agera. Då kan beskedet smygas in. Vi tolkar detta som att det är ett sommarutspel. Vi utgår därför från att det rättas till i augusti när alla är tillbaka – inklusive regering och riksdag.


Anders Knutsson, vd Spinova
Stefan Jönsson, vd Spring Systems
Pär Tornemo, vd Yaskawa Nordic
Per Tryding, vvd, Sydsvenska Handelskammaren

0