”Låt hela Sverige fungera”

Bildtext: I media

Debattartikeln publicerades i Barometern 2025-05-20.

Nyligen presenterade regeringen sin proposition om den kommande tolvårsplanen för svensk infrastruktur. Regeringen upprepar både i rubriken och texten att hela Sverige ska fungera och det ska finnas utvecklingskraft i hela landet. Detta är helt i linje med det uppdrag som Riksdagen slagit fast i sina transportpolitiska mål.

Men när det gäller infrastruktur så talar orden och siffrorna inte riktigt samma språk. När man går igenom de senaste planerna ser man ett tydligt mönster. I varje plan är det samma platser som får satsningar och samma som lämnas utan. Det här är en allvarlig utmaning. Inte bara för att det innebär att riksdagens mål aldrig förverkligas, utan framför allt att det påverkar svensk konkurrenskraft.

Vi pratar ofta om Sverige som ett exportland, och i dessa tider med ökade handelshinder är det viktigare än någonsin. Man kan se hur olika regioner bidrar till svensk export genom att kika på andelen industri i länet eller den lokala arbetsmarknadens ekonomi.

Kalmar, Västmanland, Blekinge, Kronoberg och Värmland är exempel på regioner med kraftig ekonomisk specialiseringsgrad på exportindustri. Det betyder att detta är de platser i Sverige med störst exponering för konkurrensutsatta varumarknader om man mäter det som hur många som lever på internationalisering.

Men det är också just dessa län som, plan efter plan, hamnar allra sist när man räknar satsningar per person, per BNP-krona eller andra mått som visar hur staten investerar i konkurrenskraft genom infrastruktur.

Men när det sker gång på gång blir det en orättvisa.

Och skillnaderna är stora, Kalmar har exempelvis 2 procent av både befolkning och BNP i Sverige, men bara 0,2 procent av budgeten hamnar i länet. Att vissa regioner prioriteras i enstaka planer kan förstås vara rimligt – ibland måste någon vänta. Men när det sker gång på gång blir det en orättvisa.

Det här spelar roll för hur vi kan konkurrera. Våra företag behöver kunna rekrytera och då behöver både företagen själva och högskolor med flera ha omland som växer. Det kan man få genom väg och järnväg. Våra företag behöver också förflytta varor, även det kräver fysisk infrastruktur som fungerar och som utvecklas över tid.

Det är Trafikverket som mer i detalj ska sätta tal på propositionens inriktningar. Men regeringens fördelning av potten till regionernas egna satsningar varslar om att det blir ännu en plan där satsningarna fördelas så samma regioner blir utan och samma får mer, eller ännu mer.

Men det går att vända på den här trenden. Den goda nyheten är att satsningar i de här regionerna inte är så dyrt. Regeringen lägger i denna plan över 1100 miljarder till infrastruktur, de behövs bara en liten del av denna stora kaka för att lösa våra utmaningar. Bara fem av de 1 100 miljarderna skulle finansiera alla de infrastrukturprojekt som vi har identifierat i hela Kalmar län, det är ungefär så mycket som fem kilometer tunnelbana i Stockholm kostar.

Med de resurserna skulle vi kunna lägga ett program för att förbättra godstransporter, jaga pendlingsminuter och öka tryggheten för företagen och samhället i hela Kalmar län. Då kan Scania fortsätta att utveckla sin produktion av lastbilshytter i Oskarshamn och Södra Cell kan fortsätta producera pappersmassa och lignin, när hela Sverige fungerar.

Vi är många företag i Kalmar län som är beroende av fungerande infrastruktur, Be-Ge bygger stolar till både fordon och kontor, Oskarshamns kärnkraftverk producerar fossilfri el, Yaskawa bygger automationsutrustning i Torsås och SKB förvarar kärnbränsle, för att ge några exempel.

Vi begär inte mycket, vi önskar bara att regeringen siktar på sitt eget trafikpolitiska mål, att de försöker se över flera planer och ser till så att alla får ungefär lika mycket satsningar. Oavsett om man mäter per invånare eller per producerad krona, så har vi fyra tolvårsplaner bakom oss med samma snedfördelning.

Låt det inte bli en femte, låt hela Sverige fungera.


Karin Dernegård, Platschef Södra Cell Mönsterås
Andreas Forsmark, Platschef Scania Oskarshamn
Håkan Hjalmarsson, CEO Be-Ge Företagen AB
Johan Lundberg, VD OKG Aktiebolag
Stefan Engdahl, VD Svensk kärnbränslehantering AB
Pär Tornemo, VD Yaskawa AB
Mikael Johansson, Regionchef Sydsvenska Handelskammaren

0